Richting Trondheim

19 juli 2025 - Trondheim, Noorwegen

Vandaag is het 'Kop-van-jutdag. Hoe ik daar nu weer bij kom? Gewoon, ik heb de 'Eeuwige Almanak' bij me en die sla ik af en toe open. Zo ook vanochtend. 19 juli. Op deze datum in 1851 werd Hendrik Jut geboren. In zijn werkzame leven was hij kelner in Den Haag. Na een dubbele moord werd hij door het volk belaagd en later werd hij ongewild naamgever van een kermisattractie.

Ze droegen dezelfde uitbundige handtas
En naveltrui tijdens een wandeling
Maar nadat het stel op de kermis beland was
Is Jul opgepakt voor mishandeling

Tot zover dit plezierdicht van Theo Danes, neef van Ivo de Wijs.

Vandaag maar weer eens op pad. Fijn in de trein naar Trondheim.  Om 10 uur check ik uit in het hotel. Bagage gaat weer in de kluis en vervolgens loop ik richting Akershus vesting, de plek waar op 24 oktober 1945 de Noorse nationaalsocialist, collaborateur en leider van de partij Nasjonal Samling (Nationale Eenheid) in Noorwegen, Vidkun Quisling, werd geëxecuteerd. (Hij was van 18 juli 1887). Ik loop via de vesting naar het Nasjonalmuseet en neem nog een kijkje in de winkel. Vervolgens ga ik naar het het museumcafé voor een cappuccino en een mineraalwater. Veel drinken met deze temperaturen. Terug naar het hotel, bagage ophalen en bij restaurant Egon nog even lunchen. Mijn trein rolt om 13:45 uur het station binnen. Mijn stoel voor de komende uren bevindt zich in de laatste wagon, helemaal achteraan en jawel hoor, ik kom weer naast een jongedame te zitten die me nog wel groet maar vervolgens de koptelefoon opzet en zich daarna verdiept in een kruiswoordpuzzel. Ik haal De Kampschilders van Jan Brokken maar tevoorschijn. Wie weet gaat er nog iets veranderen tijdens deze rit. De rit is van een adembenemende schoonheid. Langs uitgestrekte meren, riviertjes met lichtgroen water en aan weerskanten van het spoor worden de bergen steeds hoger. Binnen draait de airco op volle toeren en buiten is het 31º. Ongelooflijk. We passeren luchthaven Gardemoen, Hamar, Lillehammer, Kvitfjell, Ringebu, etc. Om 20:50 uur rolt de trein het station van Trondheim binnen. Mijn hotel voor de komende nachten heb ik snel gevonden. Het Comfort Hotel aan de Krambugata. Mooi gebouw, keurige kamers en zeer vriendelijk personeel. Ik pak m'n spullen uit en neem een behoorlijk koude douche. Scheren mag ook wel weer eens. Verkwikt en verkwakt ga ik naar de lobby om een biertje te halen. En het verslag van deze dag af te maken. Stressloos reisdagje vandaag. Ook wel eens fijn!

1. Poul:
    19 juli 2025
    Hopelijk ben je morgen ook verkwoekt, of zo…
  2. Marga Amesz:
    20 juli 2025
    Ik val ook al over verkwakt.. wat is dat?
    Ben vandaag zelf naar zurich gereist en heb ook alleen maar telefoonkijkende buren gehad id trein , in het vliegtuig en ook wachtend op een anderhalf uur verlate vlucht ..
  3. Henk Meijer:
    20 juli 2025
    Mooi en handig Rolf de eeuwige almanak.
  4. Klaasje:
    21 juli 2025
    Daar ben ik weer Rolf, was een paar daagjes in Gouda maar ik heb nu meegenoten van jouw prachtige treinreis, meren, rivieren, in mijn beleving is het een prachtig land...... ach en als je van deze schoonheid in alle rust kunt genieten hoef je ook geen aanspraak van een jongedame met koptelefoon. En nu Trondheim en wachten op jouw volgende verslag!