Van Leknes naar Svolvær, Lofoten
30 juli 2025 - Svolvær, Noorwegen
Rustige start van de ochtend. Checkout tijd is uiterlijk 12:00 uur. Dus eerst op m’n gemak maar eens ontbijten. Lekker op de zitbank, uitzicht op de straat. Het weer valt alleszins mee. Zon en wolken. Op buienalarm komt er wel een bak met regen richting de Lofoten maar of dat ook echt hier gaat vallen…ik betwijfel het. Bovendien staat er een stevige wind. In het koffietentje op de hoek drink ik een cappucino. Prima tent. Heerlijke koffie. En dan, het is inmiddels 11 uur geweest, stap ik de auto in en verlaat Leknes.
Op de E10 is het niet druk. De totale afstand naar Svolvær bedraagt 69 kilometer. Ik neem de afslag naar Kvalnes en besluit het rondje om het schiereiland dat ik gisteren reed, in omgekeerde richting te rijden. Wederom prachtig, al is het wat meer bewolkt. Overal bloeiende wilgenroosjes. Na ruim een half uur kom ik weer op de E10 en rijd oostwaarts richting Svolvær. Wanneer ik de brug over de Sundklakkstraumen gepasseerd ben, sla ik linksaf. Ik wil nog een rondje rijden over het schiereiland Gimsøya. Gehuchten als Arrstranda, Vik, Hovsund, Hov. Hier houdt de wereld ook weer op. Maar daar heb ik me toch in vergist, want even voorbij Hov ligt een prachtige 18 holes golfbaan, waar het een drukte van belang is. Caddy’s rijden af en aan. De parkeerplaats staat vol met auto’s en ik hoor in korte tijd Noors, Engels, Pools en een Fransman die z’n vrouw afblaft en met z’n spullen laat sjouwen. Als ik die vrouw was, wist ik wel waar ik moest meppen met die club. Enfin, laat maar.
Verder gaat het, over een smal weggetje. 40 km per uur. Geen mens die je op de hielen zit. Heerlijk. Bij de grote brug over de Gimsøyastraumen pauzeer ik even. Weer een schitterend uitzicht. Daarna neem ik de E10 weer. Ik ben nog ongeveer 20 km van Svolvær verwijderd en het is nog geen twee uur in de middag. Ik ben veel te vroeg. Inmiddels heb ik het eiland Vestvågøya verlaten en bevind ik me op het eiland Austvågöya. Ik neem de afslag naar Henningsvær. Een zes kilometer lange, smalle tweebaansweg met veel uitwijkplekken. Het is er enorm druk. Henningsvær is kennelijk iets bijzonders. Campers, personenauto’s, fietsers, wandelaars. Het is uitkijken geblazen. Hoe dichter ik bij Henningsvær kom, des te drukker wordt het. Parkeerplaatsen afgeladen vol. Op de rotsen wordt in het wild gekampeerd. Zelfs onder en tussen de stokvisrekken staan tenten. Een gekkenhuis hier. Ik moet twee eenbaansbruggen over om Henningsvær in te komen: een brug van 180 meter en een van 250 meter lengte. Dan is er een overvol parkeerplaatsje waar je betaald kunt parkeren. Ik ga terug en zet de auto ergens anders neer. Dan maar een eindje lopen.
Het plaatsje is vergeven van de toeristen. Niet leuk meer. Ik loop er wat rond, maar besluit na een uurtje dat het wel mooi geweest is. Terug naar de auto en richting Svolvær. Henningsvær hoef ik niet weer heen. Te druk.
Om 16:00 uur ben ik op de plaats van bestemming: mijn onderkomen aan de Verftsgate nummer 17. Een groot houten huis in een rustige buurt. Ik parkeer de auto en loop eerst het centrum maar eens in. Ik ben toch nog te vroeg. Ziet er aardig uit. Leuk haventje ook. Hier kan ik nog wel een dagje zoet brengen.
Tegen vijf uur ben ik bij m’n hotel terug. Ik kan op m’n kamer, moet wel zelf nog even m’n bed opmaken, dat waren ze inderhaast vergeten. Maar goed, grote keuken met alles er op en er aan. Zitgedeelte. Hier houd ik het wel twee nachten uit.
Ik rijd nog even naar de supermarkt om wat te eten te halen en dan houd ik het verder voor gezien vanavond, dat wil zeggen, ik moet nog aan de slag. Wat is het geval?
Vanmiddag kreeg ik bericht dat twee van mijn excursies op Spitsbergen zijn geannuleerd. De reden? In verband met de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne, heeft men besloten geen zaken meer te doen met de Russische ondernemers in de voormalige Russische mijnwerkersstadjes Pyramiden en Barentsburg. En dat waren nu juist de plekken waar ik naar toe zou. Dat feest gaat niet door. Bijzonder jammer. Dat betekent dat ik voor 6 en 8 augustus iets ander moet zoeken. En dat ga ik vanavond maar eens doen. Werk aan de winkel dus. Morgen meer daar over.
Tot zover, tot morgen!
Marijke:30 juli 2025Was weer enerverende dag van rust naar hele drukte,en dan bericht dat het niet doorgaat de excursies😫 .Je vind vast wel weer wat anders sterkte
Marga Amesz:30 juli 2025Dat is pech, hoop dat je andere leuke en interessante excursies vindt vanavond… heb je goed Internet trouwens in deze uithoek vd wereld? Succes en fijne dag morgen!
Henk Meijer:30 juli 2025Jammer die afzeggingen; wel begrijpelijk. Jij vindt vast een mooi alternatief.
Marijke B:31 juli 2025Geweldige plaatsnamen allemaal. Lijkt wel of je in een Noorse versie van een boek van Harrie Potter aan het rondrijden bent!